bonoboabe sex

En bonobo har sex mange gange hver dag

Hvis du var en bonobo, ville du have et dejligt liv. Du ville leve med din bonobofamilie i gammel tæt regnskov et sted, hvor Congofloden slår et blødt sving. Der er det varmt, fugtigt og frugtbart, og du ville have mad nok – frugt, grønt, og hvad du måtte ønske.

Du hygger dig i skoven sammen med din gruppe. I slås ikke, for der er mad nok til jer alle. I er et fredeligt slægte. Og I dyrker sex. Flere gange om dagen, på kryds og tværs af køn og aldre. Oralsex, vaginalsex, nus og kæl. Ikke så længe ad gangen – men nok til at I gør det rart for hinanden. Det er faktisk en almindelig omgangsform hos jer.

Du ville ikke have nogen fjender, udover mennesker, men dem er der ikke mange af på de kanter. Du er i øvrigt nok den abe, der ligner mennesker mest – over 98 % af dit DNA har du fælles med mennesker.

Hvis du er en hunbonobo, er du nok gravid, eller også har du en unge at tage dig af. Hvem faren er, er der ingen der ved – det kan være alle hanner i gruppen. Du passer ungen, til den er fem år. Er det en han, bliver han hos dig, til du dør, så du kan have flere store sønner i flokken. Dine hununger må dog flytte hjemmefra og finde sig en anden flok, når de kommer i puberteten.

Som hun har du en form for søsterskab sammen med de andre voksne hunner i flokken. Det er jer, der bestemmer, f.eks. hvem der skal have den lækreste frugt. Hvis du selv har høj status, har dine sønner det også – indtil du dør. Så mister de status og kan ikke få den tilbage.

Er du en han, og I møder en anden flok bonoboer, vil du og de andre hanner danne en front mod dem, og I vil råbe op og lave larm. Men I slår ikke hinanden ihjel. Imens samler hunnerne fra begge grupper sig stille og roligt, og når I har råbt færdigt, er I alle sammen i en stor fælles gruppe. I kan hygge jer sammen og have sex på tværs af grupperne i en uges tid, for så at gå hver til sit igen.

Men på den anden side af floden…

På den anden side af floden lever de helt anderledes. Der er ingen bonoboer, men chimpanser og gorillaer. Der må de slås om føden. Sex er ikke noget man hygger sig med eller har med hvem som helst. Hunnerne har intet at skulle have sagt, heller ikke om hvem de har sex med. De må finde sig i, hvad alfa-hannen og de andre bestemmer. De er lavest i hierarkiet og behandles hårdt og brutalt af hannerne. Alfahannen slår de unger ihjel, som han ikke selv er far til. Hannerne må til gengæld hele tiden selv passe på at der ikke kommer en anden han eller en fjende og forsøger at skubbe dem længere ned i hierarkiet. Mellem grupperne er der voldsomme bandekrige, hvor blodet flyder.

Hvad kan vi lære af det?

At hvis der er resurser nok, er det ikke farligt at dele, og ikke nødvendigt at have magt over andre for at nyde livet. Så kan de, der ikke er de fysisk stærkeste, også bestemme. Og så kan man have sex med hvem som helst, uden at nogen føler sig truet.

Lidt sjovt at tænke på i forhold til vores egen kultur og hverdag.

1 svar
 1. Torben Riise
  Torben Riise siger:

  Det er en meget dybsindig tankegang, Ditte præsenterer, fordi den ikke er så åbenlys:
  Det er i vores resourcer at vi finder forklaringen på, hvorfor bonoboerne er fredelige (de bruger endog sex som konfliktløsning) og chimpanserne ikke er det. Der er naturligvis mange relevante omstændigheder, men det er klogt set.
  Og det leder jo umiddelbart hen til spørgsmålet om mennesker. Trods vores overflødighedshorn af resourcer og materialle goder, føler vi at vi ikke har nok. Selv de som har ressourcerne (inkl. naturens) har aldrig nok.
  Gad vide om bonoboer er Buddhister? Buddhister ved jo, at vedvarende lykke og tilfredshed ikke findes “uden for,” men kan kun findes inde i hovedet på os selv.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg accepterer Privacy Policy

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.